Cluedo brädspel

Cluedo brädspel

Är du en av dem som alltid drömt om att vara detektiv och lösa mysterier? Ta då chansen att utmana dina vänner i det spännande brädspelet Cluedo. Spelet är utvecklat av Hasbro och ni kan vara tre till sex stycken spelare. Detta är ett spel som lanserades redan 1949 i Storbritannien. Sedan dess har det släppts i flera uppdaterade utgåvor.Målet med spelet är att lista ut vem som ligger bakom ett mord, vart det begicks och vilket vapen som användes. Vem som är offret varierar beroende på vilken utgåva av spelet du har. Varje spelare tar plats som en av de misstänkta och ska sedan försöka hitta svaret genom att flytta runt sin pjäs på spelplanen bestående av rum i huset där mordet begicks.

Vad följer med i lådan?

Själva spelplanen består av olika rum och korridorer i ett gammalt engelskt lanthus. I lådan får ni också med pjäser i olika färger samt urklipp som ska föreställa olika vapen. Ni får även med en sexsidig tärning samt kort som ska användas i spelet. Det finns också ett anteckningsblock så att varje spelare kan hålla koll på sina ledtrådar och vad som händer.

Regler

I början väljer spelarna slumpmässigt ut tre kort, en misstänkt, ett vapen och ett rum. Dessa läggs i ett speciellt kuvert så att ingen kan se dem. Detta är alltså lösningen på mordgåtan. Resten av spelarna får ett kort med den karaktär som de ska anta. När en spelare kommer in i ett rum får de gissa på vem och hur mordet begicks.

Olika versioner av Cluedo

Det har släppts flera olika versioner av det populära brädspelet. Det fanns fristående företag som gjorde sina egna versioner men dessa köptes snabbt upp av Hasbro. Den nyaste versionen av spelet släpptes 2003 och går att hitta i de flesta hobbybutiker. Spelet är oftast anpassat efter den lokala marknaden vilket innebär att namnen på de misstänka samt spelplanen kan skifta.   

Comments are closed.